I weekenden var jeg i Åbenrå på seminariet . En del af vores undervisning bestod af mit liniefag
VNT, værksted,natur og teknik. Vi kørte ud til et skovområde, kan ikke lige huske hvad det hed. Vores hold blev der tilbudt flere aktiviteter, som vi måtte vælge at gennemføre. Jeg og to medstuderende valgte, at se på de forskellige træer der var i om egnet og vi bestemte hvad det var for nogen. Det valgte vi for, at blive mere sikkert på at bestemme træer. Der er mange forskellige træer der gror på et areal, der ikke er ret stort.
Her på billedet ser man en vortebirke (Betula pendula, Betulaceae)eller en dunbirk (Betula pubescens, Betulaceae), vi har ikke set nærmere på barken. Hvis vi havde gjordet det, kunne vi se om der var sorte felter på stammen, det skelner mellem vorte- og dunbirken. Jeg vil mene, at det er en dunbirke, fordi hos vortebirkens blade er takkerne lidt tydliger.
Det næste billede viser et rødgran (Picea abies, Pinaceae), det er det mest almindelig nåletræ i europæisk skovbrug. Det er det "rigtige" juletræ. Nålene er ca. 2 cm. og koglen kan blive op til 15 cm.
Her har vi alm. hassel (Corylus avellana, Betulaceae), bladet bliver op til 10 cm. Frugten af hassel er en spiselige nødder.
Det næste blad man ser er en
alm. bøg. Den er udbredt i næsten hele Europa, bladene bliver op til 10 cm. Frugten er trekantede nødder i en pigget skal
.
Så har vi en småbladet lind, skovlind (Tilia cordata, Tiliaceae). Dens frugter er rundagtige, grågrøn og 1,2 cm lange.
Jeg tror at vi har fået fat i nogen forkerte blade til hylden, i min bog er bladene fra hyld mere spidse??? Både blomstrene og bærrene kan blive til saft og vin. Alm. hyld (Sambucus nigra, Caprifoliaceae)
At det er en ask, det er klart, men hvad for en? Det er svært at bestemme når man sidder derhjemme, med kun et foto af bladet. Mente at Ida fortalte noget om små knopper, men så ville det være et mannaask. Men den vokser for det meste i syd-Europa og vest Asien mh...så det må vi lige få styr på! Ha, den alm. ask (Fraxinus excelsior, Oleaceae) har også knopper på bladene. Fint så passer det.
Engriflet hvidtjørn (
Crataegus monogyna,
Rosaceae), den blomster hvidt og har mange skinnende mørkerøde frugter lyser på grenene i september måned. Udbredt i Europa.
Her har vi en stilkeg,
alm.eg (
Quercus robur,
Fagaceae). Bladene bliver op til 12 cm og agern som er dets frugt bliver 4 cm. Stilkeg er det mest udbredte egetræ i Europa. Det kan blive op til 1000 år gammel.
Alm. hæg (
Prunus padus,
rosaceae), den har små, hvide og duftene blomster, som er i slanke klaser. De bliver op til 15 cm lange. Frugterne er små runde kugler, sort skinnende og er bitter, de bliver 8 mm.
Og nu spørger jeg mig selv, hvordan kan jeg kan bruge disse træ
bestemmelser i en børnehave? Hvad kan jeg gøre for, at børnene lærer hvad for nogen træger der vokser her hjemme hos os?
Hvordan formidler jeg det bedst?
Når jeg sætter børnene i en rundkreds og læser informationerne op, vil deres opmærksomhed hurtig være væk. Det sker fordi børn lærer først omkring skolestarten, at et symbol kan står for noget, så børnene ville have det svært at se, at det enkelte blad står for et træ. Hvis jeg ville gøre det på den måde, ville det være tørre facts og det er ikke noget børnehavebørn interesserer sig for. Når børnehavebørn tilegner sig ny viden, kræver det høj koncentration og derfor kan børnene ikke opretholde opmærksomheden alt for længe. Alt det, har jeg læst i en af vores grundbøger.
Det vil sige vi bliver nød til at gå der hen hvor disse træer vokser! Vejen til hovedet går gennem fingerne! Dvs. børnene skal sanse (føle, rør, lugte, se) træerne. For at fange børnenes interesse kan man indrage træerne i forskellige projekter, fx samle og tørre blade bagefter klippe og klistre med dem, bruge bladene/frugterne som råvarer til madlavning, støbe barken i gibs og se på mønster, hvad for nogen dyr bor der i døde træer og og og..............En anden måde at formidle tørre facts på er, at man bruger fortællingens kunst. Børn er meget interesseret i historier, historier man selv har oplevet eller gamle sagn. I vores grundbøger står der en masse kloge ting!