fredag den 21. august 2009

Reflektion over museumsopgaven.

Når jeg ser tilbage på museumsopgaven, ser jeg at jeg har lært en helt del, og at jeg allerede har en del erfaringer med mig, pga. at jeg var 13 år pædagog medhjælper I dag kan jeg se, at den pædagog jeg var tilknyttet til var/er en meget dygtig pædagog. Jeg lærte mange ting.
Det var dejlig, at vi havde så meget tid til opgaven, hele sommerferien. Jeg nød det, at går på museet og lod mig inspirere med masser af tid. Her blev jeg bevidst igen, at jeg gerne arbejder kreativ med hænderne. Derfor sikkert håndværk.
Mødet med museumspædagogen nød jeg også. Vi sad ca. 2 timer på hendes cafebar. Hun fortalte om hendes arbejde og hendes visioner ift. museet og vi drøftede pædagogik.
Skuffet blev jeg af væveren :( Jeg havde ringet til hende i starten af sommerferien og spurgte om jeg måtte komme og se hende over skulderen, når hun arbejder. Hun fortalte mig, at hun lige var flyttet ud af hendes værksted, men havde en lidt mindre væv stående derhjemme. Jeg måtte gerne komme en dag og kigge, men ikke lige nu, fordi hun havde besøg og i den næste uge skulle hun til DK og lave en udstilling. Det var jo ingen problem, for jeg havde jo tid. Jeg skulle melde mig i starten af august. Det gjorde jeg så, jeg prøvede flere gange, at få fat i hende, men hun havde stadigvæk besøg og og og........og jeg ville lave min opgave færdig. Jeg har før set hende arbejde, men jeg ville et billede til min dokumentation Jeg tog et billede fra nettet :( Hvis det nu havde været et projekt jeg gennemførte med børn, ville jeg prøve at få en tid hos en anden væver! Der er flere her på øen.
En skøn spadseretur på diget, for at tage billeder af fårene:)
Jeg lånte karten og spinderok ved en kollega, hun havde også lidt uld til at prøve. Her havde jeg ingen succes. Hun viste mig hvordan man gør, men til at lære det håndværk bruger man meget mere tid. Men jeg har da prøvet!!!
At væve en lille taske var nu meget nemt for mig og jeg nød solen ved siden af. Det er noget, vil jeg mene, at børnene ville have succes med.
Jeg ville ikke udarbejde en Powerpoint, fordi vi havde lært at arbejde med Movie Maker. Først havde jeg lavet en film, den var alt for stor, bloggen tog den ikke :( Så lavede jeg tre film, jeg plukkede det hele fra hinanden igen :( Alt varer sin tid!!! Så resultatet:( Kvaliteten er så dårlig og jeg overvejede at lave en PowerPoint, men tiden løb væk og jeg ville holde lidt ferie endnu. Så jeg lagde en film med dårlig kvalitet ind i bloggen og ved stadig ikke hvorfor den er blevet sådan. Måske er der jo en der kan fortælle mig det? Har jeg måske brugt billederne for mange gange?
Det ville være alle tiders, hvis en pædagog kunne afprøve sine projekter, før han/hun gennemfører dem med brugerne. Men jeg vil mene, at resourcer ikke ville slår til.
Pædagogen kunne afprøve hvad er for svært til børnene og hvad ville der give succes, hvor meget tid bruges der. Måske ville pædagoger selv hyppiger falde i flowtilstanden og ville ikke være så stresset, som de ofte er i dag!
Hvad jeg mere kan se i bagspejlet er, at mit projekt ikke kan nåes på 3 dage. Det ville være et længervarende projekt eller forløb!

Sten

Et af de næste emner på indkald i Åbenrå er friluftsliv. Vi skal overnatte ude i naturen. Jeg har læst at et af temaerne vi skal se på, er sten.
En dag da jeg var nede ved stranden, som ligger lige foran min husdør, kiggede jeg nærmere på sten, der lå ved vandkanten. I løbet af en halv time fandt jeg mange forskellige eksemplar. Jeg syntes at de er rigtig pæne og dejlig at have i hånden, men mere forstand har jeg ikke på sten. Hvor gammel er de mon og hvorfor har de så mange forskellige farver?
Svar for jeg sikkert på næste indkald.Endnu pænere er sten når de er våde, fordi de har mere glans.

onsdag den 19. august 2009

Status på min biotop.

Ja, nu er det allerede 5. semester vi er startet på!

Når jeg ser på de aktiviteter i min blog, og tænker på masser af aktiviteter jeg kunne lave i mit biotop endnu, spørger jeg mig hvorfor?

I fremtiden ser jeg mit arbejde med børn og unge (hvis det hele nu kører sådan, som jeg ønsker mig det!).
Børnenes øjne skal åbnes for naturen og dens resurser, de skal lære deres nærmiljø at kende og lære at omgå den på en respektfuld måde. Sådan at de næste generationer har gavn af naturen og dens resurser. Jeg vil ikke kun lære dem, at der findes ræv, mus, fugle, insekter, lyde, lugt og træer....i skoven, men at der også findes skovsvine og den konsekvens der kommer ud af det. Hvordan vi kunne arbejde hen imod skovsvine. Børn (og desværre ikke kun børn) skal lære at omgå naturen omhyggelig, for det er dem der skal begå sig i den i fremtiden. Og det er dem, der skal give naturen vidder til næste generationer. Vi alle kan bidrage til, at bevare den økologiske kredsløb, på en sund måde. Vi kan sortere affald, passe på vores vandforbrug, cykel i stedet for bil................og og og.
Som skrevet i en af mine opgaver, vil jeg vise børnene en del råvarer der vokser i naturen og speciel i deres nærmiljø. Vi kan bruge en del fødevarer direkte fra naturen og behøver ikke købe alt ved købmanden. Børn skal blive til kritiske forbruger, fordi de er en ombejlet forbrugergruppe.

Medierne trækker meget på vores børn og jeg vil mene, at det er vigtig at udligne bevægelsen som de ofte mangler pga. at de sidder meget. Det kan vi gøre, når vi fanger børnenes interesser og motivation, gennem spændende aktiviteter ude i naturen.

Det er fint, at hente viden og ideer fra nettet, lære noget omkring skoven. Men det kan ikke sammenlines med den læring, der sker når man befinder sig i naturer (her i skoven). Ude i naturen kan man bruge alle sanser; se farver og former, høre lyde og rytmer, føle varm, kold, glat, rug, spids, tørt, våd...........her er der mulighed for at skaffe æstetiske læreprocesser, fordybelse og flowing. Motorisk set, kan alle (børn og voksene) udvikle deres kroppe og også opleve hvordan det føles, at gå over sine egne grænser.

Jeg vil give børn muligheden for at bruge al deres sanser, at de få mange relationer til naturen og mange egne erfaringer, sådan at de selv kan opbygge deres egen natursyn.

Kapitel 6 i vores grundbog "Natur og miljø, i det pædagogisk arbejde" gør det helt tydelig, at udelivet fremmer kroppens sundhedstilstand (immunforsvar) og gennem den naturlige bevægelse stimuleres den kropslige udvikling.

torsdag den 13. august 2009

Projekt

Her er jeg ved at afprøve mit projekt, som er en opgave i mit liniefag VNT. Jeg har udarbejdet det til børnehavebørn. Det var en del nye erfaringer for mig. Det, selv at sidde ved en spinderok, prøve at få uld til en tråd, var spændende. Jeg var ikke ret god til det og var glad, at jeg havde købt noget færdig uld i museet. At væve, det havde jeg sidste gang prøvet i min skoletid, som jo ligger en del år tilbage. Selv om det var mange år siden jeg havde lært at væve, kunne jeg det. Så i til den tid jeg lærte det, skete der en æstetisk læreproces hos mig. Det var sikkert en positiv motivation den gang, for ellers ville jeg ikke have valgt, at bruge dette i mit projekt.

Kvaliteten er så dårlig, at jeg næsten ikke vil udgive indlæget. Men gør det alligevel, fordi jeg har brugt meget tid på den og jeg håber at i få noget ud af det! Ellers læs min opgave i BB afleveringer, hvis der er interesse!

onsdag den 12. august 2009

Inspektion

En varm sommerdag cyklede jeg ned til mit biotop, på det første blik så alt saftig og grøn ud.
Da jeg ser nærmere på planterne, opdager jeg at de langsomt begynder at visne. Bladene begynder at hænge og spidserne bliver brune.
Bladene begynder med at tabe farve. Det begynder så småt at blive efterår.

Det alm. rønnetræ står fyldt med frugt. Jeg mener en flot rød farve, naturen giver vores øjne. Frugterne er let giftige i rå tilstand. De spises af fuglene.
Her brombær, de er godt på vej til at blive modne. I de næste uger kan jeg sikker høste dem og koge marmelade, en god aktivitet til små børn. Hvis ikke alle bær bliver spist, før man kommer hjem :)
De næste to billeder har jeg optaget på samme sted, dvs. jeg stod midt i mit biotop og fotograferede opad mod himlen. På to forskellige årstider. Det første om foråret, det som er mere lyst. Bladene lader mere lys igennem, fordi de ikke er vokset så tæt sammen endnu.
Her billedet fra sommeren, hvor bladene er vokset tæt sammen. Det virker mørkt fordi næsten ingen solstråler kommer igennem.
Jeg gik ned til vandet, der sad en fugl der var ved at tørre sine vinger. Det er en ung Phalacrocoax carbo, på tysk Kormoran. Hvad hedder den på dansk, kan ikke lige finde en oversættelse?
Det er en vandfugl og nu ved jeg, at den hedder skarv på dansk. Man kan nemt genkende fuglen ved dens nedbøjede næb. Skarven fanger føden under vand, den kan blive under vand op til et minut. Den kan blive 91 cm stor, det var den her ikke. Den var højst 50 cm, så jeg går ud fra at den er meget ung endnu.