Her udarbejder jeg en hul form.
torsdag den 24. september 2009
Kop med underkop
Her udarbejder jeg en hul form.
Hyldebærsuppe
Ud og plukke hyldebær frugten, fordi den kan blive til en dejlig suppe. For mig er det barndoms minder. Min farmor har altid kogt den.
Bage med bog
Men hvis man ser nærmere på, finder man nødderne af frugten og det er den jeg skal bruge til mine "Vanillekranse med bog".
Jeg har ikke lige set ind i opskriften, hvor mange gram jeg skal bruge.
Tror at det sikkert er nok!
Til opskriften skal jeg bruge 200g, mh...det jeg har samlet er lige halvdelen. Ok, så mange "Vanillekranse med bog" bruger jeg heller ikke. Jeg tager bare halvdelen af opskriften. At få nødden ud af skralden, kan man sammenligne med det at pille rejer. Mette ville sige, man kan se det som en meditation :))
Alle andre ingredienser ind i skålen og ind i bageovnen. Opskriften findes i bogen "Spis dit ukrudt" af Anemette Olsen.
Efter 10 min. i ovnen. I bogen ser det altså lidt anderledes ud, jeg har sikkert lagt dem for tæt sammen. Smagen vil sikkert være den samme.
En kop kaffe og værsko! Meget sødt.
onsdag den 16. september 2009
Kartoffelfælde og efterår
Men nej, ingen tissemyrer, orme eller snegle kun bænkebidder, selv i kartoflen oppe i træet var der bænkebidder.
Fælderne får en ny placering, ned af træet og tættere på vandet, her er jorden lidt fugtiger og her er der måske chance få at fange en snegel. Eller noget andet.
To dage senere, mh...bænkebidder og bænkebidder, vi vil ikke have bænkebidder i vores terrarie, de kravler gennem hullerne, der er i plastik boksen. Nu har vi pakket noget kød i en af fælderne og gemt den godt under en træstup. En af de tre fælder var helt forsvundet, tror at andre mennesker har fundet den og ??? Den var bare væk. Den anden fælde ligger tæt på vandet. Vi kommer tilbage om et par dage.
onsdag den 9. september 2009
Sensommer
Her frugterne lidt tydeligere. I rå tilstand er de let giftige, har desværre ikke brugt tid på, at finde opskrifter til marmelade eller andre retter med frugterne. Men jeg ved, at det findes!
Men nu til vores kartoffelfælde. Jeg ved at flere af mine medstuderene har afprøvet kartoffelfælden, men jeg selv har aldrig prøvet det. Jeg vil også have denne oplevelse, fordi jeg syns det lyder så spændende.
lørdag den 5. september 2009
KAOS broderi
1) Hvilken erfaringer har du med bundne opgaver?
2) Hvilken kvaliteter ser du i at bryde bunden opgave op?
3) Giv et bud på andre opgaver hvor man ved at løsne formen kunne bevare "kernen" i opgaven og fastholde det personlige udtryk (eller genskabe den personlige kvalitet)?
torsdag den 3. september 2009
Brombærmarmelade
Ud til biotopet og plukke!
Didaktiske overvejelser:
Hvad: Fremstille brombærmarmelade med børnehavebørn 4-6 årig, normområde.
Hvorfor: Brugerne skal:
- få kendskab til madkultur; fordi ikke alt skal købes. Det er en gammelt tradition, som de skal/må lære at kende og forhåbentlig giver vidder til den næste generation..
- få kendskab til flora og fauna; for at kunne se forskel på planter. Hvad er spiselig og hvad er giftig. Hvad for nogen planter kan vi bruge til hvad.
- lære deres nærmiljø at kende; for at udvide deres horisont, åbne deres øjne for skønheden. Børnene skal lære ar leve respektfuld i den, for at kunne viddergive den til den næste generation.
- skal brugen deres kroppe med alle sanser; til at fremme deres kropslige og sanslige udvikling.
- skal være ude i naturen og få frisk luft; for helbredens skyld.
- blive årets kredsløb bevidst; for at kunne følge den og leve i den.
- blive kritiske forbruger; fordi marked er så stor, så man næsten ikke ved hvad man skal vælge for et produkt.
- fordybe sig og glemme tid og rum; for at nyde en æstetisk oplevelse, falde til ro.
- Fordi børnene skal have mange relationer, for selv at kunne opbygge et eget natursyn.
Hvordan:
Jeg går med en gruppe børn til et område, hvor jeg ved at der findes masser af brombær. Alle formaliteter der tilhører sådan en vandretur, gårtur eller samletur, er afgjort i forvejen. Børn, forældre og kollega ved, at vi går af sted den dag. I forvejen har jeg drøftet med børnene, i samlingstunden, hvad vi skal og hvorfor. Børnene er passende klædt på, sådan at mor ikke bliver ked af det, når der er brombærsaft på barnets nye kjole :) Vi har spande og rive med. Min erfaring siger mig, at børn elsker at samle. Når der er nok brombær i spandene vandrer vi hjem til børnehaven. Her bliver de kommende opgaver fordelt! Nogen tænder bål (fordi vi koger marmeladen udenfor), andre skyller brombær og andre igen sørger for at alt det andet grej og materiale, man har brug for, sukker, gryde, glas... er til stede. Så koger vi marmeladen sammen, vi skiftes ad med at fylde op i gryden, hælde sukker i og rør rundt. Efter min erfaring vil helst alle børn på en gang. Efter marmeladen er blevet hældt i glas og er blevet koldt, må hvert barn tage et glas med hjem og resten spises ved morgenmadbordet i børnehaven.
Pædagogens rolle:
- har planlagt projektet (didaktiske overvejelser).
- har overvejet hvor mange bruger skal deltage og hvem.
- har planlagt turen i naturen, hvor der findes mange brombær.
- sørger for, at alt materiale som skal bruges er til stede. Ude i naturen og der hvor marmeladen skal koges.
- har overblik.
- er nærværende.
- viser interesse og er et godt rollemodel.
- svar på alle spørgsmål, hvis pædagogen ikke har et svar, finder han/hun sammen med brugeren et.
- reflekterer og evaluerer projektet.