Skronkogger er en slags brød man spiste i middelalderen. Brød var til den tid
basis levnedsmiddel. Anderledes som i dag, spiste man før tilbehør til brødet. Man spiste
f. eks. kød, fisk. grønsager eller frugt til brødet. Hvis man nu havde tilbehør til den tid. Ordet skonrogger kommer fra de Tyske og heder
schöner Roggen.Nu har jeg glemt at lave et billede af ingredienserne :(
Men nu til Skonroggerne:
1. dag surdej
2 dl. vand (valle fra kærnemælken)
1/4 pakke gær
2 dl. sigtemel (sigtet rugmel)
1 spsk. salt

Vand og gær blandes godt. Mel og salt røres i. Dæk skålen til og lad den stå i ca 24 timer!

2. dag
1 dl. vand (valle)
ca. 7 dl. sigtemel

Vandet piskes ind i surdejen. Derefter kommes halvdelen af melet i. Dejen æltes færdig med så meget mel, den tager. Dejen hæver under et fugtig klæde.

Dejen formes til skonrogger (ca. 10
stk.) og sættes til
hævning på en plade. I middelalderen brugte man symboler. Formen af brødet var rund eller trekantet. Den runde form tolkes for evighed og trekanten for treenighed. Jeg har bruger trekanter.

Ovnen
tændes og indstilles på 220 grader. Skonroggerne bages midt i ovnen ca. 15 min.
Det vil jeg ikke gøre! I middelalderen har de fattige folk bagt dem i bålets aske, så fattig er jeg heldigvis ikke, så jeg vil bruge min trangia.

Jeg bruger skålene som bageovn. Det hele bruger lidt mere tid, fordi jeg kun kan bage en ad gangen. Her på billedet ligger der en i skålen og bliver bagt, den anden ligger på skålbunden og hæver lidt.

Der blev kun 4 tilover, fordi der altid kom folk der ville smage :)

Så var der kun 3 tilbage, Rune kom :) Det er tegn på at de smager!

Her
basis levnedsmiddel brød, nu vil jeg på jagt efter noget tilbehør, hos mine medstuderende.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar